ثبت شرکت چیست و افراد چرا نیازمند اقدام به ثبت شرکت هستند؟ برای شروع فعالیت تجاری به صورت قانونی،افراد حقیقی و یا حقوقی اقدام به ثبت شرکت می نمایند. طی شدن این روال قانونی در مرجع ثبت شرکت ها طبق ماده 20 قانون تجارت، به موسسین و شرکا این امکان را می دهد تا به صورت قانونی در مسائل کاری و مالی، مالکیت مشترک ایجاد نمایند. امروزه بسیاری از افراد مایل هستند تا در چهارچوبی مشخص از قوانین تعریف شده، برای دنبال کردن اهداف اقتصادی مشترک خود تلاش کنند. بهترین چهارچوب در دنیای امروز برای تعامل بین اعضا، تاسیس شرکت است. بر اساس ماده 20 قانون تجارت، افراد می توانند با توجه به نیازها و باتوجه به شرایط اقتصادی خود، اقدام به تاسیس شرکت و شروع فعالیت تجاری نمایند. در ادامه به انواع شرکت ها می پردازیم.
ثبت شرکت با مسئولیت محدود
این نوع ثبت شرکت به دلایلی که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد بیشترین درصد انتخاب افراد و شرکای تجاری را به خود اختصاص داده است. شرکت با مسئولیت محدود حداقل با دو نفر عضو قابل تاسیس است. همچنین میتوان گفت این نوع شرکت، بهترین و مناسبت ترین نوع برای انجام فعالیت های بازرگانی است. در زمان ثبت شرکت با مسئولیت محدود میزان سرمایه اعلامی پس از تایید نام شرکت ،در حساب باز شده ی به نام شرکت بلوکه میشود تا زمانی که مراحل ثبت شرکت پایان یابد. از مهم ترین تفاوت های دیگر این است که شما اعضای هیئت مدیره را برای مدت زمان محدودی تعیین می نمایید و تمامی تغییرات طبق نظر تمام اعضا قابل انجام است.
ثبت شرکت سهامی خاص
این نوع شرکت ها نسبت به شرکت هایی با مسئولیت محدود، وجه قانونی بهتری دارند و از نظر محبوبیت بین فعالان اقتصادی در رتبه دوم قرار دارد. برای ثبت این نوع شرکت، نیاز به وجود حداقل پنج عضو می باشد که سه نفر از آن ها به عنوان سهامدار و دو نفر به عنوان بازرس تعیین می شوند. شرکت سهامی خاص مناسب مزایدات و مناقصات است. همچنین باید 35 درصد از سرمایه نقدی ثبتی این نوع شرکت، به حسابی که به نام شرکت باز شده است، در بانک واریز گردد. از تفاوت های عمده دیگر این نوع شرکت میتوان به محدود بودن مسئولیت اعضا اشاره کرد. در شرکت های سهامی خاص، حداکثر زمانی که مدیران می توانند منصوب شوند دو سال خواهد بود و پس از آن با برگزاری مجمع عمومی اعضا، مدت مدیریت افراد تمدید و یا شخص دیگری جایگزین می شود.
ثبت شرکت سهامی عام
شرکت سهامی عام مناسب برای کارخانه های بزرگ، صنایع و پروژه های عظیم عمرانی است. بخشی از سرمایه این نوع شرکت ها از طریق پذیره نویسی و بازار سهام بورس اوراق بهادار به عموم مردم واگذار می شود و موسسین و شرکا از نظر قانونی نمی توانند تمام سهام شرکت را در اختیار داشته باشند. در نتیجه این موضوع، سازمان بورس شرکت هایی را انتخاب می کند که دارای سرمایه و اعتبار بسیاری هستند. در این نوع شرکت ها حداقل افراد مورد نیاز برای تاسیس شرکت، پنج نفر می باشد. موسسین شرکت باید حداقل 20 درصد از سرمایه را تعهد و میزان 35 درصد از مبلغ متعهد شده را در حسابی به نام شرکت در حال تاسیس در بانک سپرده گذاری نمایند.
موسسه غیرانتفاعی( غیرتجاری)
اگر در فعالیت شرکا، امور غیرتجاری رخ می دهد، افراد می توانند اقدام به ثبت موسسه نمایند.موسسه، شامل دو دسته بندی می باشد. گروه اول شامل فعالیت هایی می شود که اهداف اصلی اعضا، جذب منافع مالی و تقسیم سود نیست، مانند تاسیس موسسه خیریه. در گروه دوم موسسه های غیر تجاری، شرکا سود حاصل از فعالیت ها را بین اعضا تقسیم می کنند، مانند موسسه های علمی آموزشی فنی، موسسات زبان، موسسات حقوقی. حداقل تعداد افراد مورد نیاز برای ثبت این نوع موسسه، دو نفر می باشد و نیازی به واریز مبلغ در حساب بانکی وجود ندارد. مهم ترین تفاوت ثبت این نوع موسسه ها با دیگر شرکت ها در ارائه گواهی عدم سوپیشینه کیفری می باشد.
ثبت شرکت دانش بنیان
ثبت شرکت دانش بنیان
افرادی که دارای ایده، اختراعات و ابدعات هستند می توانند برای ثبت شرکت دانش بنیان اقدام نمایند. این نوع شرکت ها دانش محور بوده و به صورت شرکت سهامی خاص، شرکت با مسئولیت محدود و یا موسسه قابل ثبت می باشند.
شرکت های دانش بنیان،اساساَ کالا تولید نمی کنند و عموماَ،زمین یا ماشین آلات خاصی نیز ندارند.بلکه همیشه عده ای از افراد تحصیلکرده و با تجربه اطلاعاتی تولید می کنند که این اطلاعات ، محصولات اصلی شرکت محسوب شده و برایشان درآمدزایی دارد.بحث طرح های صنعتی و مالکیت معنوی محصولات ،همیشه از دغدغه های اصلی شرکت محسوب می شود که حفظ حقوق معنوی این اطلاعات ،یکی از مهم ترین مسائل حقوقی در شرکت های دانش بنیان می باشد،زیرا اصولاَ این دارایی ها قابل لمس نمی باشند.
زمینه های فعالیت شرکت های دانش بنیان
1-انجام تحقیقات کاربردی
2-ارایه خدمات تخصصی و مشاوره ای (خدمات علمی و تحقیقاتی و فنی)
3-تولید محصولات یا فناوری نوین(توسعه فناوری)
4-انجام خدمات نظارتی بر تحقیقات پژوهشی،اجرایی و مشاوره ای
5- ارایه ی خدمات توسعه کار آفرینی
6-ایجاد مراکز رشد و خدمات ایجاد و توسعه ی کسب و کار
7-ارایه ی خدمات توسعه ی محصول جدید
8-ارایه ی خدمات ورود کسب و کاربه بازار بین المللی و جهانی کردن آن ها
9-برنامه ریزی و اجرای طرح های توسعه ی کارآفرینی در سطوح ملی ، منطقه ای و محلی
حمایت های دولتی از شرکت های دانش بنیان
شرکت های دانش بنیان از حمایت های دولتی مثل معافیت از پرداخت مالیات ، عوارض حقوقی گمرکی و سود بازرگانی و همچنین اعطاء تسهیلات کم بهره (بلند مدت یا کوتاه مدت) و یا بی بهره برخوردار می باشند.
شاخص های تشخیص شرکت های دانش بنیان
شاخص های تشخیص شرکت های دانش بنیان،به دو دسته شاخص های عمومی و اختصاصی تقسیم می شوند.شرکت های متقاضی باید علاوه بر شاخص های عمومی ،شرایط مشخص شده در یکی از سه دسته شاخص های اختصاصی را نیز احراز نمایند.
الف-شاخص های عمومی
حداقل دو سوم از اعضای هیات مدیره شرکت،حداقل دو مورد از شرایط ذیل را احراز کنند.
1-حداقل دارای مدرک کارشناسی باشند.
2-حداقل 3 سال سابقه فعالیت کاری یا علمی در حوزه فعالیت شرکت و یا سابقه مدیریتی داشته باشند.
3-دارای حداقل یک اختراع ثبت شده ارزیابی شده داخلی یا یک اختراع بین المللی مرتبط با حوزه کاری شرکت باشند.
4-حداقل نیمی از درآمد شرکت در یک سال مالی گذشته شرکت،ناشی از فروش فناوری،کالا و یا خدمات دانش بنیان(شامل خدمات تحقیق و توسعه و طراحی مهندسی مرتبط با فهرست کالاهای دانش بنیان و خدمات تخصصی دانش بنیان)آن شرکت از طریق قرارداد باشد.
تبصره:شرکت هایی که در مرحله تجاری سازی اولین کالای دانش بنیان خود هستند،در صورتی که دارای تولید پایلوت موفق باشند و استانداردهای لازم را از مراجع ذی صلاح داخلی یا بین المللی کسب کرده باشند،و دارای بازار مطمئن و یا اعلام نیاز معتبر همراه با قرارداد تولید کالا باشند،از رعایت بند 1-2 مستثنی هستند.
5-سابقه بیمه پرداختی برای حداقل 3 نفر از کارکنان تمام وقت شرکت،حداقل 6 ماه باشد.
ب-شاخص های اختصاصی
شرکت متقاضی باید علاوه بر دارا بودن شاخص های عمومی،واجد کلیه شرایط اختصاصی در یکی از دسته های ذیل نیز باشند:
1-شرکت های تولید کننده کالاهای دانش بنیان
2-شرکت باید تولید کننده کالا یا کالاهای دانش بنیان مطابق فهرست کالاهای دانش بنیان مصوب کارگروه باشد که در 2 سال گذشته آن ها را در قالب کالاهای جدید یا ارتقاء یافته عرضه کرده و دانش فنی آن را بواسطه انتقال یا ایجاد دانش فنی،از طریق فعالیت های تحقیق و توسعه،نهادینه
شرایط پذیرش طرح های حمایتی
شرایط پذیرش طرح های حمایتی به شرح ذیل می باشند.
تقویت اقتصاد ملی کشور، تقویت دفاع ملی کشور ،اشتغال زایی، ارتقای سطح طرح ها از نمونه ی صنعتی و یا ارتقا سطح تکنولوژی ، ارتقا از نمونه ضمیمه ی صنعتی محصول به نمونه ی صنعتی و تولیدی طرح هایی که از پتانسیل لازم و توان بالقوه جهت تجاری سازی و رسیدن به فناوری برتر در جهت اشتغال زایی، کسب درآمد و … برخوردار می باشند و حمایت از شرکت های دانش بنیانی که در بخش R & D بتوانند سطح توانمندی، تولید و یا کیفیت محصول خود را جهت افزایش توان تولید و رقابت پذیری یا دیگر شرکت ها و تولید کنندگان خارجی ارتقا دهند و با به کارگیری نخبگان ، گامی در جهت اشتغالزایی داشته باشند. لذا درباره ی امکان استفاده از مزایای قانونی در زمان ثبت شرکت ،نمی توان اظهار نظر کرد و ارزیابی بر مبنای عملکرد شرکت ها پس از ثبت و فعالیت شرکت انجام می شود.
شایان ذکر است،تمدید شرکت های دانش بنیان نوپا دارای اعتبار یک ساله بوده و تنها برای یک دوره یک ساله(مجموعاَ دو سال)می تواند تمدید شود.چنانچه شرکت نتواند در مدت 2 سال پس از تایید دانش بنیان بودن،رتبه بندی خود را به پایان برساند و یا در صورت عدول از شرایط مندرج در این آیین نامه در هر زمان دانش بنیان بودن شرکت ملغی می شود.
شرکت تضامنی
شرکت تضامنی یکی از انواع هفت گانه شرکت های تجاری می باشد که همانند انواع این شرکت ها صرف نظر از نوع فعالیت، تجاری محسوب می شود. در مورد این شرکت، شخصیت و اعتبار شرکاء بسیار کلیدی و حائز اهمیت می باشد که در توضیحات متوجه اهمیت این امر خواهید شد:
طبق ماده 116 قانون تجارت شرکت های تضامنی شرکتی است که در تحت اسم مخصوص برای امور تجارتی بین دو و یا چند نفر با مسئولیت تضامنی تشکیل می شود. در صورت عدم کفایت و بروز مشکل اگر اموال شرکت برای پرداخت دیون شرکت کافی نباشد هر یک از شرکاء مسئول پرداخت تمام کلیه دیون و تعهدات شرکت می باشد و در صورتی که بین شرکاء قرار دادی غیر از این بسته شود از نظر قانون ارزشی نخواهد داشت.
در صورت وجود بدهی در شرکت، طلب کار می تواند طلب خود را از هر کدام از شرکاء مطالبه نماید و البته مطالبه طلب از یکی از شرکاء مانع پیگیری و درخواست طلب از دیگر شرکاء نمی باشد البته شریکی که در چنین موقعی طلب بستانکاران را پرداخته، می تواند به یکی از شرکاء خود مراجعه و سهم زیان آنها را به تناسب سرمایه ای که در شرکت داشته اند وصول نماید با توجه این شرایط این نوع از شرکت از نظر مشتریان درای اعتبار زیادی می باشد و از سویی در ابتدای تاسیس شرکت انتخاب شرکاء نیاز به اعتماد و دقت فراوان دارد.
شرکت تضامنی از اهمیت ویژه ایی برخودار است و قابل تغییر نمی باشد مگر بنا به نظر تمامی شرکاء
سرمایه اعم از نقدی یا غیر نقدی باید به طور کامل پرداخت شود و دررابطه با تقویم سهم الشرکه غیر نقدی شرکت تضامنی قانون مقررات خاصی وجور ندارد زیرا در این نوع شرکت خود شرکاء مسئول کمبود سرمایه هستند و اگر سرمایه غیر نقدی یکی از شرکاء کمتر از میزان واقعی آن اعلام شود در واقع سایرشرکاء به ضرر خود اقدام کرده اند. « شرکت تضامنی وقتی تشکیل می شود که تمام سرمایه نقدی تأدیه و سهم الشرکه غیر نقدی تقویم و تسلیم شده باشد»(ماده118).
از نکات حائز اهمیت دیگردر رابطه با نام شرکت تضامنی می باشد که لازم است نام شرکت تضامنی به همراه حداقل نام یکی از شرکاء و همچنین نام دیگر شرکاء با عنوانهایی مانند و شرکاء و یا برادران و… قید شود مانند نمونه هایی مثل: شرکت تضامنی احدی و برادران و یا شرکت تضامنی احدی و شرکاء البته اشاره به تضامنی بودن جدا از اینکه معرف شخصیت حقوقی شرکت می باشد و آن را از نام شرکائی که نام برده شد متمایز می نماید، به نفع شرکت می باشد و نشان دهنده اعتبار و معرف ضمانت شرکاء است. در صورتی که شریکی که نام او در نام شرکت درج شده است از شرکت خارج شود و یا فوت نماید اسم او از نام شرکت خارج می شود و نام دیگری جایگزین آن می شود.
در رابطه با میزان سرمایه، سود و زیان شرکت تضامنی باید اشاره کرد که منفعت شرکاء به میزان سهم الشرکه آنهاست «در شرکت تضامنی منافع به نسبت سهم الشرکه بین شرکاء تقسیم می شود» (قسمت اول ماده119 ) «در روابط بین شرکاء مسئولیت هر یک از آنها در تأدیه قروض شرکت به نسبت سرمایه خواهد بود». (ماده 124)
شرکت تعاونی
یکی دیگر از شرکت های تجاری شرکت های تعاونی است که هدف آن با سایر شرکت هایی که تاکنون درباره ی آن ها صحبت شد فرق می نماید زیرا هدف شرکت های سهامی عام و خاص و نسبی و غیره فعالیت به منظور سود و بهره دهی بیشتر است در صورتی که هدف اصلی شرکت های تعاونی کمک به بهبود وضع اقتصادی و رفاه شرکاء و تامین حوائج و نیازمندی های مخصوص آن ها است. شرکت تعاونی شرکتی است که بین اشخاص حقیقی،برای فعالیت در امور مربوط به تولید و توزیع،در جهت اهداف مصرح در قانون بخش تعاونی ،تشکیل می شود.هدف اصلی این شرکت ها کمک به بهبود وضع اقتصادی و رفاه شرکاء و تامین حوائج و نیازمندی های مخصوص آن ها است و معمولاَ در مواقعی بیشتر تشکیل می شود که وضع اقتصادی آشفته و نامساعد باشد و بعلت تورم و گرانی قدرت خرید مردم کم است و لذا برای ارائه خدمات و تولید و امکانات رفاهی،اقشار کم درآمد را تحت پوشش خود قرار می دهد.
معافیت تعاونی
طبق ماده 5 قانون شرکت های تعاونی شرکت های مزبور که طبق مقررات تشکیل و اساسنامه آن ها به تصویب شورای عالی تعاون کشور می رسد از پرداخت حق الثبت و تمبر سهام و مالیات بر درآمد معاف می باشند . مدارک مورد نیاز شما شامل دو دسته می باشد. مدارک عمومی مانند اسناد هویتی و مدارک اختصاصی مانند مجوزهای تعاونی.
سهم با نام چیست؟
سهمی است که بر مالکیت شخص معینی دلالت می کند و نام و مشخصات صاحب سهم در ورقه سهم و در دفتر ثبت سهام شرکت درج میگردد و در موارد ذیل صدور سهام با نام الزامی است:
⬤ مادامی که تمام مبلغ اسمی هر سهم بی نام پرداخت نشده باشد.
⬤ سهامی که مدیران شرکت به عنوان وثیقه میسپارند و تا خاتمه مفاصاحساب دوره تصدی مدیران، غیرقابل انتقال میباشد.
⬤ سهام محجورین و صغار به منظور حمایت از حقوق آنها
⬤ سهام با نام و هرگونه نقل و انتقال آنها باید در دفتر ثبت سهام شرکت به ثبت برسد والا فاقد اعتبار قانونی برای شرکت و اشخاص ثالث خواهد بود.
در صورتی که قسمتی از مبلغ اسمی سهم با نام پرداخت نشود، منتقل الیه قایم مقام ناقل خواهد بود.
تغییرات شرکت
نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص
از آنجا که در شرکتهای سهامی، سرمایه شرکت وثیقهی طلب طلبکاران است و شخصیت شرکا در آن اهمیت ندارد، لذا نقل و انتقال سهام در آن آزادانه است.
یعنی شریک میتواند در مواقع لزوم، با انتقال سهم خود از شرکت خارج شود. بنابراین، در شرکتهای سهامی خاص آزادی انتقال سهم مورد قبول قرار گرفته است.
اما به موجب ماده 41 ل.ق مجمع عمومی مدیران شرکت میتوانند این آزادی را محدود نمایند و شروطی را برای انتقال سهام قرار دهند.
بدین ترتیب، چنانچه در اساسنامه شرکت سهامی خاص، شرطی مبنی بر منوط کردن انتقال سهام به تصمیم مجمع عمومی یا هیات مدیره وجود نداشته باشد، نقل و انتقال سهام کاملاَ آزاد است.
مدارک لازم جهت نقل و انتقال سهامی شرکت
⬤ کپی آگهی تاسیس
⬤ کپی روزنامه رسمی تاسیس
⬤ کپی شناسنامه و کارت ملی تمامی سهامداران فعلی و جدید
⬤ کپی آگهی آخرین تغییرات (در صورت وجود تغییرات)
مراحل نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص
نقل و انتقال سهام مستلزم تنظیم سند رسمی نیست اما در مقررات قانونی تشریفاتی برای انتقال سهام با نام قرار داده شده است. چنانچه این تشریفات در هنگام انتقال سهام رعایت نگردد، چنین انتقالی از نظر شرکت و اشخاص ثالث معتبر نیست.
برای نقل و انتقال در شرکت سهامی خاص تمامی افراد واگذار کننده سهامی و گیرنده میبایست مالیات خود را به ادارات مربوطه پرداخت نمایند. با این اوصاف، مراحل نقل و انتقال در شرکت سهامی خاص عبارت است از:
⬤ تنظیم صورتجلسه
⬤ مراجعه ی واگذار کنندگان سهامی و گیرنده به اداره مالیاتی ممیز مالیاتی شرکت مربوطه
⬤ پرداخت مالیات انتقال سهام و اخذ گواهی پرداخت مالیات
⬤ ارایهی مدارک ثبتی
برای تغییر آدرس شرکت، سهامداران و یا شرکا میتوانند با تشکیل صورتجلسه ای با نام مجمع عمومی فوق العاده نسبت به تغییر محل شرکت اقدام نمایند.
البته این نکته نیز قابل ذکر است که اختیار تغییر محل شرکت در تبصرهی بند 3 اکثر اساسنامههای شرکتهای سهامی خاص و شرکتهای با مسئولیت محدود به هیئت مدیره نیز واگذار شده است.
در این تبصره آمده است که هیئت مدیره میتواند به هر کجا که صلاح و مصلحت است آدرس شرکت را تغییر دهد و شعباتی برای شرکت تاسیس نماید.
لذا تغییر آدرس شرکت توسط تصمیم هیئت مدیره (در صورتی که در اساسنامه چنین اختیاری به هیئت مدیره داده شده باشد) و یا مجمع عمومی فوق العاده قابل اجرا است.
مراحل تغییر آدرس شرکت متناسب با نوع شرکت متفاوت است.
تغییر آدرس شرکت سهامی
برای تغییر آدرس شرکت نیاز هست که دو مرحله زیر را طی کنیم:
الف. تشکیل جلسه مجمع عمومی فوقالعاده و تنظیم صورت جلسه که به امضای هیات رئیسه رسیده باشد.
ب. رعایت تشریفات دعوت بر اساس قانون تجارت و اساسنامه شرکت. قابل ذکر است هرگاه اختیار تغییر محل شرکت در اساسنامه به هیئات مدیره شرکت تفویض شده باشد،هیات مدیره با تنظیم صورت جلسه نسبت به ثبت تغییر محل شرکت اقدام می کند. چنانچه تغییر محل شرکت از یک شهرستان به شهرستان دیگر باشد، باید پرونده شرکت به شهرستان مربوطه با درخواست هیات مدیره با تصویب و تنظیم صورت جلسه ارسال شود.
تغییر آدرس شرکت با مسؤلیت محدود
زمانی که شرکت مورد نظری که تصمیم به تغییر آدرس آن را داریم شرکت با مسؤلیت محدود باشد مجمع عمومی فوقالعاده جلسهای را تشکیل داده و صورتجلسهی مربوط به موضوع را تنظیم مینماید که کلیهی اعضای شرکت (شرکا) با قید کردن مقدار سهام خود باید آن را به امضا برسانند.
در صورتی که تعداد شرکا زیاد باشد مطابق با ماده 109 قانون تجارت، هیأت ناظر انتخاب شده و اسامی اعضای هیأت نظارت در صورتجلسه تنظیمی درج میگردد و آنها باید صورتجلسه را امضا کنند.
این صورتجلسه باید حداکثر یک ماه بعد از تاریخی که مجمع تشکیل شده به وسیله اعضای شرکت یا وکیل رسمی آن به اداره ثبت شرکتها تحویل داده شود و ثبت گردد.
هر زمان اختیار تغییر محل شرکت در اساسنامهی آن به هیأت مدیره داده شده بود، هیأت مدیره باید صورتجلسهای در رابطه با ثبت تغییر محل تنظیم نمایند و اگر تغییر محل از یک شهرستان به شهرستان دیگر صورت بگیرد پرونده شرکت مربوطه مطابق با درخواست هیأت مدیره و تنظیم و تصویب صورتجلسه به شهرستان مربوطه ارسال میشود.
در رابطه با صورتجلسه ،نکات ذیل حائز اهمیت است
⬤ صورتجلسات باید روی سربرگ شخصیت حقوقی مربوطه بعد از امضای اشخاص ذی سمت و با مهر شخصیت حقوقی تهیه و ارسال شود.
⬤ صدور سه نسخه از صورتجلسه و امضای کلیه شرکا.
⬤ چنانچه تغییر آدرس شرکت از یک خیابان به خیابان دیگر باشد تنها کافی است یک صورتجلسه تغییر آدرس تنظیم نمود.
⬤ چنانچه جلسه با اکثریت شرکا تشکیل شده باشد رعایت دعوت شرکت وفق اساسنامه یاقانون تجارت با ارایه مستندات ضروری است.
⬤ شرکا نام خود را همراه با ذکر میزان سهام در صورتجلسه نوشته و امضا کنند.
⬤ در صورت زیاد بودن تعداد شرکا هیأت نظارت مرکب از سه نفر از شرکا. تشکیل می شود.
⬤ الزام به امضای کلیه ی صفحات صورتجلسه.
⬤ اگر اختیار تغییر محل وظیفه هیأت مدیره باشد صورتجلسه با استفاده از نمونه تنظیم و به مدت 3 روز به اداره ثبت شرکتها ارسال می شود و بارکد پستی در سیستم درج می شود.
در انتها خاطر نشان می شویم مشاورین زبده هلدینگ بینالمللی تجارت، همان گونه که در ثبت شرکت همراه شما بودهاند در ثبت تغییرات شرکت و تنظیم انواع صورتجلسه نیز در خدمت شما خواهند بود.
رتبه بندی شرکت چیست؟
رتبه بندی شرکت ها در واقع به معنای یک نوع معیار تشخیص صلاحیت برای بررسی توان مالی و فنی شرکت ها است که بر اساس ضوابط و آیین نامه های مصوب هیئت وزیران و سازمان مدیریت برنامه ریزی کشور صورت می گیرد تا از طریق این دسته بندی مخاطبین این شرکت ها بتوانند با توجه به نوع پروژه مخاطب خود را به بهترین نحو انتخاب نمایند.
مدیریت برنامه ریزی کشور دریافت رتبه بندی برای شرکتهای :
پیمانکاران
مشاوران
انفورماتیک
رتبه بندی شرکت های EPC
رتبه بندی انبوه سازان
انجام میدهد و یا به عبارتی این انواع شرکت ها ملزم به دریافت رتبه بندی می باشند و می توانند برای افزایش آن تلاش نمایند.
از مهمترین فواید رتبه بندی شرکت ها می توان به این نکته اشاره نمود که هر شرکتی برای عقد قرارداد با سازمان های دولتی و یا خصوصی به رتبه بندی به عنوان یک اصل که معرف توان مالی و علمی شرکت می باشد نیاز دارد و با توجه به این موضوع که بیشترین ادارات دولتی مجبور به اگاهی داشتن از رتبه بندی شرکت ها و توان مالی ونیروی فنی مهندسی و نرم افزاری شرکت ها می باشند تا بنا بر آن مناسب ترین گزینه را جهت انجام پروژه های خود انتخاب نمایند به اهمیت اخذ رتبه در شرکت های یاد شده پی می بریم.
توجه داشته باشید که برای چنین رتبه بندی به معیار ها و پارامتر هایی نیاز است که چگونگی سنجش را مشخص نماید و بیان کننده چگونگی اعطای آن به شرکت ها مذبور باشد.
نکنه: شرکت های پیمانکاری و مشاور ملزم هستند برای شرکت در مناقضات دولتی گواهی صلاحیت را احراز نمایند. رتبه بندی شرکت ها در رشته های مختلف معرف توان اجرایی و مالی شرکت ها می باشد.
یکی از شاخه هایی که نیاز به دریافت رتبه بندی دارند رشته های پیمانکاری می باشند که دسته بندی آن عبارت است از:
ساختمان و ابنیه
راه و ترابری
تاسیسات و تجهیزات
صنعت و معدن
کشاورز
اب
مرمت اثار باستانی
کاوش های زمینی
فناوری و ارتباطات
نفت و گاز شرکت های پیمانکاری با توجه به قراردادها و امکانات و افراد امتیازآور از 1 تا 5 رتبه بندی می شوند.
دومین شاخه شرکت ها ،شرکت های مشاور می باند که دسته بندی آن عبارت است از:
معماری داخلی
فضای سبز
ژئوتکنیک
سازه
تاسیسات برق ومکانیک
ژئو فیزیک
محیط زیست
زمین شناسی
بازرسی فنی
خدمات کامپیوتری
گروه خدمات مدیریت
خدمات اقتصاد
ایمنی وکاهش خطرات و پدافند غیرعامل
ترافیک وحمل ونقل
نقشه برداری
سیستم های اطلاعات جغرافیایی
هواشناسی
مقاوم سازی
شهرسازی
ساختمان های آموزشی ورزشی بهداشتی و درمانی مسکونی تجاری اداری صنعتی و نظامی
ساماندهی و توانمندسازی بافت های فرسوده و سکونت گاه های غیر رسمی
طراحی شهری
راه سازی
راه آهن
فرودگاه سازی
بندرسازی و سازه های دریایی
شبکه های آب یاری و زه کشی
تاسیسات آب و فاضلاب
حفاظت ومهندسی رودخانه
شرکت های مشاور از 1 تا 3 رتبه بندی اخذ می کنند که 3 پایین ترین و 1 بالاترین رتبه است.
رشته های انفورماتیک که این گروه شامل دسته بندی زیر می باشند:
سخت افزار
نرم افزار
انتقال اطلاعات
مشاوره
ارائه خدمات و رشته های ارائه وپشتیبانی سخت افزاری تولید وارائه رایانه های غیر تولید وارائه دستگاهای جانبی
تولید وارائه قطعات وملزومات
تولید و پشتیبانی نرم افزار های سفارش مشتری
ارائه وپشتیبانی بسته ای نرم افزاری و یا بسته های نرم افزاری حامل محتوا
ارائه وپشتیبانی نرم افزار ای پایه ،سیستم وابزارها
خدمات شبکه های اطلاع رسانی
شبکه دادهای رایانه ای ومخابراتی
امنیت فضای تولید وتبادل اطلاعات
مشاوره ونظارت براجرای طرح های انفورماتیک فناوری اطلاعات و ارتباطات
خدمات پشتیبانی
آموزش و پژوهش
سیستم های اتوماسیون صنعتی
شرکت ها ی انفورماتیک شامل با توجه به توان علمی و مالی امکان دریافت 1 تا 7 رتبه بندی که بالاترین 1 و پایین ترین آن 7 است می باشند .
شرایط اخذ گرید یا رتبه
برای اخذ گرید به جزء شرایط تخصصی هر رشته که ممکن است با توجه به نیاز با رشته دیگر متفاوت باشد فراهم آوردن یک سری شرایط عمومی جهت اخذ گرید و رتبه برای شرکت ها الزامی میباشد که این شرایط عبارتند از:
مدارکی که مربوط به ثبت شرکت می باشد مانند: اساسنامه شرکت ، اظهارنامه شرکت، روزنامه رسمی، تاسیس و تغییرات شرکت
ارائه اصل سند مالکیت یا اجاره نامه رسمی از دفتر مرکزی شرکت طبق روزنامه رسمی شرکت، کپی شناسنامه و کارت ملی تمامی سهامداران و اعضای هیئت مدیره شرکت ها برابر اصل شده
مدارک تحصیلی اعضای امتیاز آور شرکت به طوری که دو سوم اعضای هیئت مدیره باید دارای مدرک تحصیلی کارشناسی باشند.
اخذ کد اقتصادی
کد اقتصادی چیست؟
هر شرکت نیاز به یک کد اقتصادی دارد. این کد برای مشخص شدن عملکرد یک شرکت (خرید – فروش – خدمات) در قراردادها و فاکتورها ارائه میشود. اخذ این کد برای شرکتها اجباری میباشد.
کد اقتصادی شماره ای است 12 رقمی که بر طبق قانون برای اشخاص حقیقی و حقوقی که به تولید کالا و خدمات می پردازند وضع شده است. این کد جهت شناسایی شرکت در واحد مالیاتی استفاده می شود. بر این اساس، مطابق قانون مالیاتی تصویب شده،تمامی شرکت های ثبت شده ملزم به اخذ کد اقتصادی می باشند.هر شرکت نیاز به یک کد اقتصادی دارد. این کد برای مشخص شدن عملکرد یک شرکت (خرید – فروش – خدمات) در قراردادها و فاکتورها ارائه می شود. اخذ این کد برای شرکتها اجباری می باشد.هر شرکت و یا موسسه بعد از اینکه به ثبت رسید و آگهی تأسیس آن صادر شد باید طی دو ماه در دارایی تشکیل پرونده داده و برای اخذ کد اقتصادی اقدام نماید.اهمیت تشکیل پرونده مالیاتی از آن جا معلوم می شود که وقتی شرکت تأسیس می شود بدون داشتن پرونده مالیاتی نمی تواند برای اخذ کد اقتصادی اقدام نماید. به همین دلیل شرکت نمی تواند اقدام به عقد قرار داد کرده و فعالیت خود را شروع کند. هم چنین شرکت نمی تواند در پایان سال مالی، اظهارنامه مالیاتی فعالیت یا عدم فعالیت خود را به دارایی تسلیم کند.
مدارک مورد نیاز برای درخواست کد اقتصادی اشخاص حقیقی:
درخواست کتبی.
سه قطعه عکس 2*3 متقاضی.
کپی از پروانه کسب.
کپی از تمامی صفحات مدارک شناسایی.
پرداخت مبلغ 10000 ریال و ارایه فیش پرداختی.
تکمیل فرم اطلاعات هویتی اشخاص حقیقی.
کپی کارت اقتصادی قبلی یا فیش کامپیوتری.
مدارک مورد نیاز برای درخواست کد اقتصادی اشخاص حقوقی:
درخواست کتبی شرکت.
روزنامه ی رسمی که آگهی تأسیس شرکت در آن درج شده باشد.
فیش پرداختی به مبلغ 10000 ریال.
کپی از تمامی صفحات شناسنامه.
تنظیم فرم اطلاعات هویتی اشخاص حقوقی
کپی کارت اقتصادی قبلی یا فیش کامپیوتری.
مراحل و مدارک لازم برای دریافت کد اقتصادی:
تکمیل دفترچه در واحد اطلاعات و خدمات اداره دارایی
تکمیل فرم ب مربوطه از واحد ثبت و شناسایی اداره دارای
کپی اساسنامه و آگهی تأسیس شرکت
کپی از مدارک شناسایی اعضای هیأت مدیره
کپی اظهارات شرکت و پرانه بهره بداری یا مجوز تأسیس
کپی سند مالکیت اقامتگاه قانونی شرکت
پرداخت مالیات حق تمبر به اداره دارایی
اگر کد اقتصادی نگیریم چه میشود؟
نگرفتن کد اقتصادی مشمول جریمه میشود. شما ممکن است در فرایند اخذ این کد به دلایل مختلف دچار مشکل شوید یعنی به هر دلیلی اعم از نقص مدارک یا دلایلی از این دست دریافت کد شما به تعویق بیفتد. در این شرایط شما اجازه فعالیت ندارید و در صورت شروع به فعالیت اقتصادی مشمول جرائمی که در قانون مشخص شده است میشوید.