برند یک نام، عبارت، نماد یا هر ویژگی دیگری است که مشخصکننده خدمات یا فروشنده محصولی خاص باشد که به وسیله آن از دیگر محصولات و خدمات مشابه متمایز میگردد. عنوان قانونی برای برند، نشان تجاری است.برند واژه ای لاتین می باشد که معادل فارسی آن، نشان و علامت است. برند، علامتی اختصاری است که هر شرکت برای معرفی محصول و خدمات خود از آن بهره می برد . در حقیقت یک کسب و کار منحصر به فردرا می توان با برند و علامت تجاری مربوط به خودش شناخت. به عبارت ساده تر، می توان گفت با ثبت برند، یک کسب و کار،به مشتریان خود معرفی می گردد.
مزایای برند
مبنای مزیت رقابتی
روشی برای اهداء محصولات با پیوستگی خاص
روشی برای خرید و فروش آسان
روشی برای محافظت قانونی از ویژگیهای منحصربهفرد تولیدکننده
علامتی از کیفیت برای مشتریان راضی
وسیلهای برای سود مالی
در ثبت برند نکات مهمی وجود دارد و هر شخص که تصمیم به ثبت نمودن برند دارد باید از این نکات آگاه باشد. یکی از مواردی که هر فرد باید آن را مدنظر قرار دهد تا درخواست ثبت برند تجاری اش مورد تأیید قرار بگیرد، رعایت باید و نبایدهای ثبت برند است که در صورت عدم رعایت این موارد، درخواستش از سوی اداره ثبت برند قابل قبول نخواهد بود.
پس از این مورد نوبت به استعلام ثبت برند می رسد، شما پس از استعلام و بررسی سایت های مربوطه و اطمینان از عدم شباهت با برندهای دیگر می توانید خاطری آسوده از برند طراحی شده خود داشته باشید. استعلام ثبت برند تجاری یکی از گام های مهم در جهت ثبت برند است که شما را به این جواب می رساند که آیا برند مدنظر شما در حوزه ای که فعالیت دارید قبلاً به ثبت رسیده است یا خیر؟
اگر شما این موضوع را نادیده بگیرید در اصل یکی از ممنوعیتهای ثبت برند را زیر پا گذاشته اید. سریع ترین راه برای ثبت علامت تجاری همکاری با شرکت های ثبت برند می باشد. هلدینگ بین المللی تجارت یک مجموعه ای با تجربه در این حوزه می باشد که توانسته است رضایت مشتریان بسیاری را جلب نماید. شما نیز می توانید از طریق تماس با این مجموعه سفارش ثبت برند خود را به اطلاع کارشناسان مربوطه برسانید.
انتخاب نام تجاری مناسب
از آنجایی که مدت زمان اعتبار برند تجاری شما 10 سال است، در هنگام انتخاب اسم برند، توصیه می شود با بررسی دقیق و اصولی، بهترین نام را انتخاب کنید. برای شغل و کسب و کار خود باید نامی مناسب با موضوع فعالیت آن و طبق یکسری اصول روانشناسی و دیجیتال مارکتینگ انتخاب کنید تا در ذهن مخاطب باقی بماند.
از مهمترین ویژگی های نام تجاری مناسب می توان به موارد زیر اشاره نمود:
توجه به معنی و مفهوم برند
متفاوت و خاص بودن لوگو یا نشان تجاری
کوتاه و ماندگار در ذهن افراد
قابلیت ثبت بصورت لاتین یا بین المللی
انتخاب طرحی مناسب و مرتبط به حوزه فعالیت برای لوگو
مدارک ثبت برند
شخص حقیقی: شناسنامه، کارت ملی، کارت بازرگانی (در صورتی که از حروف لاتین استفاده شده باشد)، مجوز فعالیت (جواز تاسیس، پروانه ی بهره برداری، پروانه ی ساخت، جواز کسب یا کارت بازرگانی و یا هر گونه گواهی فعالیت صادره از نهادهای نظارتی و حاکمیتی دولتی)
شخص حقوقی: شناسنامه،کارت ملی، روزنامه ی تاسیس و آخرین تغییرات شرکت (از آخرین تغییرات شرکت نباید بیش از دو سال گذشته باشد)، مجوز فعالیت (جواز تاسیس، پروانه ی بهره برداری، پروانه ی ساخت، جواز کسب یا کارت بازرگانی و یا هر گونه گواهی فعالیت صادره از نهادهای نظارتی و حاکمیتی دولتی)، کارت بازرگانی (در صورتی که از حروف لاتین استفاده شده باشد)
نکته: در صورتی که در تصویر علامت یا نام مورد نظر شما جهت ثبت، کلمه یا حروف لاتین استفاده نشده باشد، ارائه ی کارت بازرگانی الزامی نخواهد بود.
مدت اعتبار ثبت برند ده سال از تاریخ تسلیم اظهارنامه ی ثبت آن می باشد. این مدت با درخواست مالک آن برای دوره های متوالی ده ساله با پرداخت هزینه ی مقرر قابل تمدید است. یک مهلت ارفاقی شش ماهه که از پایان دوره شروع می شود، برای پرداخت هزینه ی تمدید با پرداخت جریمه ی تاخیر در نظر گرفته می شود. هر ذی نفع می تواند از دادگاه، ابطال ثبت برند را درخواست نماید. رسیدگی به اختلافات ناشی از اجرا این قانون و آئین نامه ی اجرایی آن ،طبق ماده ی 59 ،در صلاحیت شعبه یا شعب خاصی از دادگاه های عمومی تهران می باشد.
چنانچه کسی تقاضای ثبت علامت بازرگانی معینی را کند و دیگری آن را عین علامت ثبت شده ی خود بداند یا آن را شبیه علامت خود تشخیص دهد به طوری که شباهت مذکور مصرف کنندگان عادی اجناس وی را به اشتباه اندازد می تواند به ثبت برند او اعتراض کند.
سیستم ثبت علامات تجارتی در ایران طریقه ی اعلامی است. رسیدگی اداره ی ثبت محدود است به اینکه علامت مقررات قانونی نباشد و شباهتی با علامات ثبت شده ی قبلی نداشته باشد. چون تشخیص شباهت بین دو علامت امری است نظری، ممکن است علامت طوری معرفی شده که در بدو امر شباهت با علامت ثبت شده ی قبلی معلوم نگردد یا اینکه صاحب علامت قبلی راجع به درجه ی شباهت با اداره ی ثبت موافق نباشد. زیرا قانون ثبت علائم تجارتی و اختراعات تصریح می کند که شباهت علامت با علامت دیگری که ثبت شده است به اندازه ای باشد که مصرف کنندگان عادی یعنی اشخاصی را که اطلاعات مخصوصی ندارند به اشتباه اندازد.
علاوه بر آن ممکن است شخصی هنوز تقاضای ثبت برند خود را ننموده باشد و قبل از آن که او اقدام کند شخص دیگری همان علامت را بخواهد به نام خود ثبت کند. به این جهت ماده ی 16 قانون ثبت علائم و اختراعات مقرر می دارد
اشخاص می توانند نسبت به علامتی که تقاضای ثبت آن شده یا به ثبت رسیده است اعتراض کنند:
کسانی که آن علامت را علامت تجارتی خود می دانند.
کسانی که آن علامت با علامت آن ها به اندازه ای شباهت دارد که مصرف کنندگان عادی را به اشتباه می اندازد.
در هر یک از دو صورت فوق الذکر اگر معترض، کسی باشد که علامت قبلاَ به اسم او ثبت نشده است باید در حین اعتراض برای خود مطابق مقررات این قانون تقاضای ثبت کرده، حق الثبت و تمام مخارج مربوط به آن را قبلاَ تادیه نماید. در مورد کسانی که موسسه ی آن ها در خارج از ایران واقع است حق اعتراض مشروط به شرط معامله ی متقابل مذکوره در فقره ی دوم ماده ی 4 می باشد. بنابراین اعتراض به ثبت ممکن است قبل از ثبت به عمل آید و یا بعد از ثبت آن.
اعتراض بعد از ثبت برند
چون ممکن است اشخاص ذی نفع متوجه آگهی تقاضای ثبت برند نشوند یا آنکه بعد از ثبت علامت طریقه ی استعمال آن طوری باشد که مصرف کنندگان عادی را به اشتباه اندازد طبق ماده ی 22 قانون ثبت علائم و اختراعات اشخاص ذی نفع می توانند در ظرف سه سال بعد از تاریخ ثبت برند نسبت به آن اعتراض کنند.
بندی علامت تجاری باید این نکته مهم را در نظر داشته باشید که طبقه بندی برند را باید با توجه به مجوز فعالیت خود انجام دهید. در طبقه بندی علامت تجاری طبقات ۱ الی ۳۴ مربوط به کالاها و محصولات و طبقات ۳۵ الی ۴۵ مربوط به خدمات است.
طبقه۱- مواد شیمیائی مورد استفاده در صنایع مختلف مانند علوم، عکاسی، کشاورزی، باغبانی و جنگلبانی، غذایی و … .
طبقه۲- رنگ ها، روغن جلاها، لاک ها و تمامی مواد شیمیایی مرتبط با رنگ.
طبقه۳- ترکیبات سفید کننده و سایر مواد برای استفاده در رخت و لباس شوئی.
طبقه۴- روغن های صنعتی و نفتی و گریس ها، روان کننده ها و مواد مرتبط.
طبقه۵- مواد داروئی، پزشکی و دامپزشکی و ترکیبات بهداشتی.
طبقه۶- فلزات معمولی و آلیاژهای آن ها، مواد ساختمانی فلزی.
طبقه۷- ماشین ها و ماشین آلات و انواع موتورهای صنعتی و کارگاهی.
طبقه۸- ابزار آلات و وسایل دستی، کارد و قاشق و چنگال، اسلحه کمری، تیغ ها.
طبقه۹- تجهیزات علمی، مسافت یابی، مساحی، الکتریکی، عکاسی، سینمائی، بصری، وزن کردن، اندازه گیری، علامت دادن، بازرسی و چک کردن، نجات از مرگ، ابزارهای کمک آموزشی و … .
طبقه۱۰- دستگاه ها و وسایل جراحی، پزشکی، دندان سازی و دامپزشکی.
طبقه۱۱- دستگاه های مخصوص روشنائی، گرمایشی، مولد بخار، آشپزی (طبخ)، تبرید (سردکننده)، خشک کن، تهویه، تأمین و ذخیره آب و اهداف و مصارف بهداشتی.
طبقه۱۲- خودروها، دستگاه های حمل و نقل زمینی، هوائی یا آبی
طبقه۱۳- سلاح های گرم، مهمات و پرتابه ها (موشک، راکت، خمپاره و غیره)، مواد منفجره، مواد و وسایل آتش بازی.
طبقه۱۴- فلزات گرانبها و آلیاژهای آن ها و کالاهای ساخته شده یا روکش شده از آن ها که در طبقات دیگر ذکر نشده اند، جواهرات، سنگ های قیمتی، وسایل ساعت سازی و زمان سنجی.
طبقه۱۵- آلات موسیقی
طبقه۱۶- کاغذ، مقوا و کالاهای ساخته شده از آنها.
طبقه۱۷- لاستیک، گوتا پرچا (نوعی کائوچو)، صمغ، پنبه نسوز، میکا و کالاهای ساخته شده از این مواد.
طبقه۱۸- چرم و چرم مصنوعی و کالاهای ساخته شده از این مواد.
طبقه۱۹- مصالح ساختمانی (غیر فلزی).
طبقه۲۰- مبلمان، آئینه ها و قاب های عکس و کالاهای ساخته شده از چوب.
طبقه۲۱- ظروف خانگی یا وسایل آشپزخانه و ظروف مرتبط.
طبقه۲۲- طناب ها، ریسمان، تورها، چادرها، سایبان ها، برزنت ها (تارپولین)، بادبان ها، ساک ها و گونیها و کیسهها.
طبقه۲۳- انواع نخ و رشته برای مصرف نساجی.
طبقه۲۴- مصنوعات نساجی و پارچه ای.
طبقه۲۵- پوشاک، پاپوش (کفش)، پوشش سر.
طبقه۲۶- انواع پارچه توری و گلدوزی، روبان ها و قیطان ها، دکمه ها، قلاب ها، قزن قفلی ها، سوزن ها و سوزن ته گردها و سوزن خیاطی،گل های مصنوعی.
طبقه۲۷- فرش ها، قالیچه ها، پادری ها و مواد مخصوص پادری ها، حصیرها، لینولئوم و مواد دیگر برای پوشش کف های موجود، قالیچه ها و شیشه های تابلوئی (غیر پارچه ای).
طبقه۲۸- انواع بازی ها و اسباب بازی ها، وسایل ورزشی.
طبقه۲۹- گوشت، گوشت ماهی، گوشت ماکیان و شکار، عصاره های گوشت، میوه ها و سبزیجات پخته شده، خنک شده، منجمد شده و به صورت کنسرو، انواع ژله، مرباجات و کمپوتها، تخم مرغ، شیر و محصولات لبنی، روغن های خوراکی و چربی های خوراکی.
طبقه۳۰- قهوه، چای، کاکائو، و قهوه مصنوعی، برنج، پیوکا و ساکوز (نشاسته، نیوک و نشاسته ساگو)، آرد و فرآورده های ساخته شده از غلات، نان، نان شیرینی، شیرینی ها، یخ های خوراکی، عسل، ملاس، شکر، مخمر، پودر شیرینی پزی، نمک، خردل، ادویه، سرکه، انواع سس (چاشنی ها)، یخ و بستنی.
طبقه۳۱- غلات، محصولات کشاورزی، باغداری و جنگلی، حیوانات زنده، میوه و سبزیجات تازه، بذرها، گیاهان طبیعی و گل ها، مواد غذائی مختص حیوانات، مالت (جوانه جو).
طبقه۳۲- ماءالشعیرها، آب های معدنی و گازدار و سایر نوشابه های غیرالکلی، آب میوه ها و نوشابه های میوه ای، شربتها و سایر فرآورده ها برای ساخت نوشابه ها.
طبقه۳۳- مشروبات الکلی که محصولات این طبقه جهانی بوده و در ایران قابل ثبت نیستند.
طبقه۳۴- توتون، اقلام دخانی، کبریت ها.
طبقه۳۵- تبلیغات، مدیریت کسب و کار، مدیریت بازرگانی و تجاری، عملیات دفتری و اداری.
طبقه۳۶- بیمه، امورمالی، امور پولی، امور مربوط به املاک و مستغلات.
طبقه۳۷-ساختمانسازی، تعمیرات و خدمات نصب.
طبقه۳۸- مخابرات از راه دور.
طبقه۳۹- حمل و نقل، بسته بندی و انبار سازی کالاها، ترتیبات مسافرت.
طبقه۴۰- عمل آوری مواد
طبقه ۴۱- آموزش و پرورش، ارائه آموزش و کارآموزی، تفریح و سرگرمی، ورزش و فعالیت های فرهنگی.
طبقه۴۲- خدمات علمی و فن آوری و پژوهشی و طراحی مربوطه، خدمات مربوط به تجزیه و تحلیل صنعتی و پژوهشی، طراحی و توسعه نرم افزار و سخت افزار رایانه.
طبقه۴۳- خدمات مربوط به عرضه اغذیه و نوشیدنی، مسکن و محل اقامت موقت.
طبقه۴۴- خدمات پزشکی، خدمات دامپزشکی، مراقبت بهداشتی و زیبائی برای
انسان ها و حیوانات، خدمات کشاورزی، باغبانی و جنگلداری
طبقه۴۵- خدمات حقوقی، خدمات امنیتی برای حفاظت از اموال و اشخاص، خدمات شخصی و اجتماعی ارائه شده به وسیله دیگران برای رفع احتیاجات افراد.
ابطال ثبت برند
ابطال ثبت برند یکی از مهمترین نکات در زمینه برند و ثبت انواع آن می باشد. یکی از نکات کلیدی ثبت برند این موضوع است که افراد نباید برند همانند و یا مشابه برند دیگران را به ثبت برسانند در این صورت است که اداره ثبت برند طی درخواست صاحب برند ثبت شده اولیه می تواند برند دوم را باطل نماید. زیرا تمامی صاحبان برندهای ثبت شده حق انحصاری استفاده از آن را دارند و ابطال ثبت برند زمانی امکان پذیر است که علامت به ثبت رسیده باشد. پس در زمان ثبت برند به تمامی نکات مهم توجه داشته باشید تا در مسیر ثبت دچار مشکل نشوید.
ثبت انواع برند
همان طور که می دانید یکی از اهرم های مؤثر در بازاریابی آنلاین، ثبت انواع برند می باشد. زمانی که برندی را ثبت می کنید و سپس محصولات و خدمات شما در اختیار افراد قرار می گیرد، اگر آن ها از کیفیت محصولات و ارزش خدماتی که ارائه داده اید راضی باشند نه تنها خود مشتری ثابت می شوند بلکه ناخودآگاه برند شما را به اطرافیان خود معرفی می کنند و این گونه زنجیره ای از مشتریان راضی تشکیل می شود.
ثبت برند و بازاریابی آنلاین ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند، امروزه اکثر برندهایی که شناخته شده اند برندهایی هستند که از کیفیت بسیار خوبی برخوردار بوده اند و همین دلیل باعث برندینگ شدن آن ها شده است. ثبت برند به منظور دانش و خلاقیتی که افراد برای تولید محصولات و یا خدمات صرف نموده اند و همچنین به جهت جلوگیری از سو استفاده دیگران الزامی است.
به طور مثال ثبت برند محصولات دانش بنیان یکی از مواردی است که افراد با تلاش های بسیاری آن را تولید می کنند و اگر برای این محصولات برندی ثبت نگردد کلیه زحمات آن ها به هدر می رود و به راحتی فردی دیگر می تواند آن محصول را با برند خود به فروش برساند
نکته ای که می تواند به گسترش بسیاری از شرکت ها کمک کند این است که آن ها بتوانند محصولاتشان را در کشورهای دیگر هم به فروش برسانند. ثبت برند بین المللی این فرصت را در اختیار افراد می گذارد تا کسب و کار خود را توسعه دهند. بسیاری از بازرگانان و تاجرانی که در زمینه صادرات و واردات محصولات فعالیت می کنند این دغدغه را دارند که از برندشان کپی برداری نشود.
در حال حاضر این شرایط برای کلیه افراد فراهم گردیده است که می توانند ابتدا در ایران برند لاتین خود را به ثبت رسانده و سپس آن را تحت سیستم مادرید در کشورهای عضو این سیستم ثبت نمایند. یکی از مزیت های سیستم مادرید به ثبت رساندن برند مورد نظر تنها با ارائه یک اظهارنامه بین المللی در 86 کشور عضو می باشد. در این بخش به شرح ثبت برند در سه کشور مهم می پردازیم که می تواند سودآوری شما را به بالاترین حد خود برساند
این علامت ها ممنوع هستند:
پرچم رسمی کشور ایران و علامت یا آرم های اختصاصی دولت ایران
علامت هلال احمر
پرچم های منتسب به ایران و یا آن هایی که از سوی دولت رسمی منع شده اند
علامت تجاری موسسات رسمی مانند صلیب سرخ، رجا، همراه اول و …
علائمی که مخل قوانین انتظامی و عفت جامعه است
واژه های عام
انواع صفت ها، مانند صفت شیرین، خوشمزه و …
علائم گمراه کننده و مغایر با مفهوم برند اعلام شده
تشابه بسیار زیاد دو برند به صورتی که تمایز و تشخیص آن ها از هم مشکل باشد
علائمی که عینا به شکل گمراه کننده مشابه نام تجاری برای همان نوع کالا، اما متعلق به شخص دیگری باشد.
علائمی که قبلا به نام شخص دیگری ثبت شده و یا شخصی مقدم بر فرد درخواست ثبت داده باشد
علائمی که شامل علائم اعلام شده در ماده شش کنوانسیون پاریس باشند
علائمی که شامل مشخصات جفرافیایی گمراه کننده و نادرست باشند
نکات پایانی پیرامون ثبت برند و علامت تجاری:
توجه داشته باشید که شماره تلفن همراه شخص متقاضی باید حتما به نام خود ایشان و فرد متقاضی به صورت رسمی و قانونی مالک خط تلفن باشد.
هر برند می تواند به صورت همزمان دارای یک یا چندین مالک حقیقی و یا حقوقی باشد. در این شرایط حتما باید مشخص شود هر شخص مالک چند درصد از برند تعیین گردیده است.
هر شخص و یا حقوقی می تواند به صورت مجزا صاحب یک یا چند برند متفاوت باشد.
مدت زمان اعتبار برندهایی که چه به صورت حقیقی و چه به صورت حقوقی در اداره مالکیت معنوی به ثبت می رسند ده سال می باشد. پس از ده سال مالک و یا مالکین، طی یک مدت زمان شش ماهه می توانند برای تمدید مالکیت خود اقدام نمایند. در غیر اینصورت، هر شخصی می تواند مجدد برند تمدید نشده را تحت مالکیت خود به ثبت برساند.
طبق قانون، علامت تجاری ثبت شده بین افراد قابلیت نقل و انتقال دارد.
مدت زمان تخمینی برای ثبت برند و علامت تجاری حداقل 45 روز می باشد.
اجازه استفاده از برند و علامت تجاری ثبت شده توسط افرادی به جز مالک آن برند، باید حتما به صورت قانونی به ثبت برسد.