خود اظهاری چیست؟
مؤدی دقیق تر از هرکس دیگری از میزان دارایی و درآمد خود اطلاع دارد بنابراین اظهار مالیات به وسیله مؤدی و همکاری او با اداره دارایی، تشخیص و ارزیابی مالیات را آسان تر می کند. اظهار مالیات از طرف مودی به وسیله تسلیم اظهارنامه صورت می گیرد.اظهارنامه فرم چاپی مخصوصی است که از طرف وزارت اقتصادی و دارایی تهیه و در اختیار مودیان قرار می گیرد. تسلیم اظهارنامه از نظر قانونی برای مودیان یک تکلیف است افراد باید با داشتن کد اقتصادی ۱۶ رقمی اطلاعات خود را از طریق پیش ثبت نام در سامانه مالیاتی وارد کرده و اقدام به گرفتن اظهار نامه مالیاتی نمایند.در این روش اشخاص حقیقی یا حقوقی باید میزان مالیات خود را بدون دخالت ممیزین و کارشناسان سازمان امور مالیاتی به صورت واضح بیان کنند به گونه ای که هیچ گونه شک و شبهه ای در آن وجود نداشته باشد. کارشناسان سازمان امور مالیاتی پس از بررسی مدارک ارسالی توسط شخص حقیقی یا حقوقی و اطمینان از صحت مدارک ارسالی و عدم تخلف از قوانین مالیاتی مالیات اعلام شده را می پذیرند و همان مقدار پرداخت مالیات برای شخص منظور می گردد.
چگونگی تنظیم اظهارنامه مالیاتی
تا پیش از سال ۱۳۹۱، مودیان مالیاتی می بایست اظهارنامههای کاغذی را از مراجع مربوطه خریداری و نسیت به تکمیل و ارسال آن اقدام می نمودند.این کار، زمان گیر و هزینه بر بود. به منظور تکریم مودیان و تسهیل و تسریع فرآیند ارسال و دریافت و تحلیل اطلاعات مودیان مالیاتی، اظهارنامه الکترونیکی از سال ۱۳۹۱، در دستور کار قرار گرفت و شما می توانید با مراجعه به سایت سازمان امور مالیاتی، نسبت به تکمیل و تسلیم اظهارنامه مالیاتی اینترنتی اقدام کنید و کد رهگیری دریافت کنید. اکنون برای اظهارنامه ارزش افزوده و دریافت پلمپ دفاتر نیز، فرآیندها در سامانههای مربوطه در بستر فضای مجازی انجام می شود.سازمان امور مالیاتی در حال حاضر تمایل به تنظیم اظهارنامه به شیوه الکترونیک و بدون مراجعه حضوری مؤدی را دارد.
درصورتی که اطلاعات به صورت صوری وارد شده باشد و دفاتر با اظهارنامه مالیاتی مطابقت نداشته باشد، ممکن است جریمههایی برای تاجر در نظر گرفته شود.
چه زمانی اظهارنامههای الکترونیکی مالیاتی بررسی می شود؟
اظهارنامههای الکترونیکی مالیاتی تا ۱۲ ماه پس از تسلیم آن به اداره دارایی، مشمول رسیدگی بوده و طبق ماده یک صد و پنجاه و ششم قانون مالیاتهای مستقیم، ادارات دارایی مکلف هستند در این بازه زمانی، نسبت به بررسی اظهارنامه منطبق به مدارک و مستندات اعتباردهی شده مودیان، اقدام کرده و برگه تشخیص صادر کنند.برای ابلاغ برگه تشخیص به مودیان، ۳ ماه فرصت قانونی وجود دارد. مودیان نیز می توانند در مهلت مقرر قانونی، نسبت به برگه تشخیص، اعتراض کنند تا در کمیسیون، بررسی شود.
آیا پس از تسلیم اظهارنامه مالیاتی به اداره دارایی، امکان اصلاح آن نیز وجود دارد؟
بله. شما می توانید تا ۳۰ روز پس از تسلیم اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی کشور، نسبت به اصلاح مندرجات اقدام کنید. طبق ماده دویست و بیست و شش قانون مالیاتهای مستقیم، می توانید در این بازه زمانی، نسبت به رفع نقص اقدام کنید.
گواهی ارزش افزوده
مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات بر مصرف میباشد و در واقع تفاوت بین ارزش کالا و خدمات عرضه شده و ارزش کالا و خدمات خریداری شده در یک دوره معین را مشخص میکند.
تولید کننده اصلی و واسطه ها بایستی یک بار این مالیات را پرداخت کنند و پس از دریافت مبلغ از مشتری آن را به حساب دولت واریز نمایند.
این مالیات همان مالیاتی میباشد که خریدار یا همان مصرف کننده بابت خرید کالا میپردازد و فروشنده بایستی این مبلغ را به حساب دولت واریز کند.
برای تمامی کالاها و خدماتی که در برابر پول انجام میگیرد، این مالیات تعلق مییابد.
از مهم ترین موارد در اجرای نظام مالیاتی گواهی ارزش افزوده میباشد و دریافت مجوز آن جزء ضروری ترین فعالیت های اقتصادی میباشد.
افرادی مجاز به ارائه این خدمات مالیات بر ارزش افزوده میباشند، که مجوزهای لازم برای انجام این قوانین را دریافت کرده باشند و از کلیه مراحل ثبت نام و تکمیل پرونده مالیاتی سازمان آگاه باشند.
درغیر ابن صورت اگر مالیاتی دریافت کرده باشند، این کار آن ها غیر قانونی بوده و مبلغ پرداختی از صورت حساب فروشندگان کسر میشود.
بنابراین برای دریافت مالیات بایستی مجوز لازم از سازمان مالیات بر ارزش افزوده و به اسم (گواهینامه ثبت نام) دریافت نموده باشند.
هر شرکت پس از ثبت و گرفتن کد اقتصادی باید اقدام به اخذ گواهی ارزش افزوده نماید.
اگر نمی دانید گواهی ارزش افزوده چیست اجازه دهید با یک مثال ماجرا را روشن کنیم. احتمالا شما هم وقتی در حال خرید یک کالا یا خدمت بوده اید با این مسئله رو به رو شده اید که بعد از دریافت صورتحساب از فروشنده متوجه افزایش مبلغ خرید شده اید. مبلغی با عنوان مالیات بر ارزش افزوده به فاکتور شما اضافه شده است. حتی اگر بسته اینترنتی هم خریده باشید، با این هزینه که بر روی فاکتور رسمی اضافه می شود رو به رو شده اید.
این مالیات به تمام کالاها و خدماتی که در مقابل پول دریافت می شود تعلق میابد، اما طبق قانون، افراد و شرکت هایی مجاز به دریافت مبلغ گزارش ارزش افزوده هستند که مجوز لازم آن را دریافت کرده باشند. این مجوز همان گواهی ارزش افزوده است. برای دریافت گواهی ارزش افزوده باید از کلیه مراحل ثبت نام و تکمیل پرونده مالیات بر ارزش افزوده گذشته باشید.
گواهی ارزش افزوده یکی از عناصر تشکیل دهنده نظام مالیاتی است. تمام واحدهای اقتصادی که به تولید یا توزیع کالا می پردازند باید این مجوز را دریافت کنند. در صورتی که این کسب و کارها مجوز یا همان گواهی ارزش افزوده را دریافت نکرده باشند، اما مالیات دریافت کرده باشند مرتکب کاری غیرقانونی شده اند.
گواهی ارزش افزوده با نام گواهینامه ارزش افزوده نیست شناخته می شود. همانطور که اشاره کردیم، گواهینامه ارزش افزوده پس از ثبت نام و تکمیل پرونده مالیاتی به متقاضی ارائه می شود.
اعتبار گواهینامه ارزش افزوده چقدر است؟
گواهینامه های ارزش افزوده با تشخیص حوزه مالیات ممکن است با اعتبارهای 6 ماهه یا یک ساله برای متقاضیان صادر شوند. پیشنهاد میکنیم حتما به اعتبار گواهینامه توجه کافی داشته باشید و در صورت پایان اعتبار، نسبت به تمدید آن اقدام کنید.
خریداران محصولات و خدمات نیز باید در هنگام خرید محصول یا خدمت مورد نظر خود، باید گواهی ارزش افزوده را از فروشنده درخواست کنند و پس از تایید اعتبار آن نسبت به پرداخت مالیات ارزش افزوده اقدام کنند.
مدارک مورد نیاز برای ثبت نام و دریافت گواهی ارزش افزوده
مدارکی که برای ثبت نام و دریافت گواهی ارزش افزوده مورد نیاز است شامل 2 بخش است:
1 – مدارکی که برای ثبت نام اولیه ضروری است. این مدارک شامل موارد زیر هستند.
کد اقتصادی
کپی مدارک اعضای شرکت (کپی های شناسنامه و کارت ملی)
آگهی تاسیس شرکت
وکالت نامه
آدرس کامل سکونت پیمانکار
آخرین تغییرات شرکت
تلقن ثابت و همراه پیمانکار و مدیرعامل
کد پستی پیمانکاری – کد پستی دفتر و در صورت نبود آن، کد پستی محل فعالیت یا منزل
گواهی صلاحیت یا نام شرکت در سایت
2 – مدارکی که برای مرحله آخر ارزش افزوده نیاز دارید.
نام بانک شرکت
نام شعبه
شماره حساب
تلفن رییس هیئت مدیره
آخرین تغییرات
مدارک آخرین اعضا
که کسب و کارهای مختلفی دارند، دقت کنند که باید برای هرکدام از کسب و کارها به طور جداگانه گواهی ارزش افزوده دریافت کنند.
کسانی که شغل آن ها شامل مالیات بر ارزش افزوده می باشد باید مدارک و صورتحساب های خود را تا 10 سال مالی نگهداری کنند.
دریافت گواهی ارزش افزوده کاری زمانبر و نیازمند صبوری است. چرا که در فرآیند ثبت نام و تایید مدارک ارسالی ممکن است چندین بار با مشکل عدم تایید اسناد رو به رو شوید. بنابراین استفاده از خدمات مشاوره در این زمینه خالی از لطف نیست.
آدرس ارسال درخواست ثبت نام برای دریافت گواهی ارزش افزوده با سامانه ارسال لیست مالیات بر حقوق تفاوت دارد
تمدید گواهی ارزش افزوده از طریق سامانه گواهی ارزش افزوده
بعد از اتمام تاریخ 6 ماهه یا 1 ساله گواهینامه ارزش افزوده این گواهی به صورت خودکار تمدید نمی شود و باید برای تمدید آن اقدام کنید. طبق قانون، همه فروشندگان کالا و ارائه دهندگان خدمات باید گواهی ارزش افزوده خود را که دارای اعتبار کافی می باشد به مشتریان خود نشان دهند یا آن را در معرض دید قرار دهند. مشتریان نیز باید برای مشاهده آن درخواست کنند
پلمپ دفاتر
بر اساس ماده 6 قانون تجارت،کلیه اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی پس از ثبت شرکت جهت اظهار هزینه ها و درآمدهای خود به دفاتر پلمپ نیاز دارند.
دفاتر پلمپ به صورت دفتر کل و روزنامه می باشند که بر حسب کارکرد 50-100-150برگی می باشند.
تمامی شرکت ها در صورتی که کارکردی داشته باشند جهت مشخص نمودن عملکرد مالی خود موظف به تکمیل این دفاتر هستند،عدم اخذ،تکمیل و ارایه این دفاتر باعث علی الراس شدن شرکت خواهد شد.
در صورتی که شرکت فعالیتی هم نداشته باشد جهت اعلام عدم فعالیت خود به دارایی، باید دفاتر پلمپ شده خود را به صورت سفید یا خالی به حوزه دارایی شرکت تسلیم نمایند.
علت نامگذاری این دفاتر، به نام دفاتر پلمپ به این دلیل است که کلیه صفحات این دفاتر در اداره مالیات و ثبت شرکت ها پلمپ می شوند.
دفتر روزنامه چیست ؟
دفتر روزنامه، دفتری است که در آن ریز هزینه ها و سود و زیان به صورت روزانه وارد میشود.
دفتر کل چیست ؟
دفتر کل دفتری است که درآن ریز هزینه ها ی دفتر روزنامه به صورت هفتگی درآن وارد می شود.
نکته : دفاتر قانونی مورد تایید سازمان امور مالیاتی، دفاتری هستند که مطابق مقررات مواد ۱۱و ۱۲ قانون تجارت مصوب سال ۱۳۱۱ در اداره ثبت اسناد و دفتر مشاغل از طرف ادارات امور اقتصادی و دارایی پلمپ گردد.
چه زمانی باید جهت اخذ دفاتر اقدام نمود :
جهت اخذ دفاتر پلمپ شده هر سال؛ باید سال قبل از آن؛ در واقع پیش از شروع سال مالی جدید؛ اقدام به دریافت دفاتر پلمپ شده نمود. برای مثال برای دریافت دفاتر پلمپ شده سال 96 تا پایان اسفند سال 95 باید اقدام نمود ؛مگر اینکه تمامی صفحات دفاتر؛ پیش از پایان سال مالی تمام شوند و نیاز به دفاتر جدید باشد که در اینصورت میتوانند دفاتر جدید اخذ نمایند.
مدارک مورد نیاز جهت اخذ پلمپ دفاتر :
کپی شناسنامه و کارت ملی برابر اصل شده ” در دفترخانه اسناد رسمی یا توسط وکیل موسسه” تمامی اعضای شرکت
اسکن روزنامه رسمی تاسیس
اسکن روزنامه رسمی آخرین تغییرات
مهر شرکت
دلایل رد دفاتر :
استفاده از دفاتر سال های قبل
ثبت هرگونه اطلاعات غیرواقعی
ثبت نکردن فعالیت های مربوط به شعب یا شعبه شرکت
صفحات بیش از حد سفید گذاشته شده و سفید ماندن تمام صفحات به منظور سوء استفاده
عدم ثبت یک یا چند فعالیت
تراشیدن، پاک کردن، محو کردن و مخدوش کردن مندرجات
درصورتی که دفاتر از پلمپ خارج شده و فاقد یک یا چند برگ باشد
موارد کاربرد دفاتر پلمپ :
ارایه اظهارنامه مالیاتی
اخذ کارت بازرگانی